Νέο ΔΣ στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Γρεβενών -VIDEO

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της νεοκλεγμένης διοίκησης της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Γρεβενών έτσι όπως αυτό προέκυψε από τις εκλογές της Δευτέρας 29 Φεβρουαρίου, με την νέα διοίκηση να συγκροτείται σε σώμα και να ορίζονται οι θέσεις στο νέο διοικητικό συμβούλιο.


Αναλυτικά η σύσταση του νέου Δ.Σ:


Πρόεδρος : Δημοσθένης Κουπτσίδης

Αναπληρωτής Προέδρος: Χρήστος Σιαμίδης

Αντιπρόεδρος Α: Κωνσταντίνος Κουτσίκος

Αντιπρόεδρος Β: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Γραμματέας: Κωνσταντίνος Τζάτζης

Ταμίας: Αναστάσιος Παντέρης

Δημόσιες σχέσεις: Κωνσταντίνος Κωτσαντίσογλου

Αναπληρωτής Γραμματέας: Χαράλαμπος Βασιλειάδης

Αναπληρωτής Ταμίας: Στέργιος Βασιλόπουλος


Αναπληρωματικοί:

Δημήτριος Κωτούλας

Κωσταντίνος Λάλος

Νικόλαος Μήττας


ΛΟΓΟΤΥΠΟ

ΛΟΓΟΤΥΠΟ

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ένα όμορφο αφιέρωμα στη Δ’ Εθνική που μας αποχαιρέτησε…


δ' εθνικη τελοςΗ τελευταία πράξη της Δ’ Εθνικής παίχτηκε την Κυριακή 31/3, καθώς ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα και από τη νέα σεζόν, τη θέση της θα πάρει η Γ’ Εθνική Ερασιτεχνική.
Το Onsports επιχειρεί μια… αναδρομή στην ιστορία αυτής της κατηγορίας που ως στόχο είχε να αναδείξει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με πολλές ιδιαιτερότητες…
Η ύπαρξη μιας ερασιτεχνικής κατηγορίας που θα ενώνει όλη την Ελλάδα ξεκίνησε την περίοδο 1977-78.  Το 1982-83 που θεσπίστηκε η Γ’ Εθνική, η τότε Εθνική Ερασιτεχνική έγινε η τέταρτη τη τάξει κατηγορία. Από εκείνη την χρονιά και ως το1980-81, αυτή η κατηγορία είχε τέσσερις ομίλους και οι πρωταθλητές κέρδιζαν την άνοδο στη Β’ Εθνική. Την επόμενη περίοδο οι όμιλοι διπλασιάστηκαν, ενώ την περίοδο 1982-83, όταν και δημιουργήθηκε η Γ’ Εθνική, οι όμιλοι έγιναν επτά, αριθμός που διατηρήθηκε ως την περίοδο 1987-88, όταν και μετονομάστηκε επίσημα σε Δ’ Εθνική.
Στα πρώτα δύο χρόνια ύπαρξής της, απαρτιζόταν από τέσσερις ομίλους, με τους πρωταθλητές να προβιβάζονται στη Γ’ Εθνική. Το 1989-90 έγιναν έξι οι όμιλοι, ενώ την επόμενη χρονιά αυξήθηκαν σε 10, με αποτέλεσμα να προβιβαστούν έξι ομάδες από κάθε όμιλο. Η αύξηση των ομάδων συνεχίστηκε και την τριετία 1991-1994 η Δ’ Εθνική έφτασε να έχει 12 ομίλους. Τη σεζόν 1991-92 αριθμούσε 232 (!) συλλόγους. Γι’ αυτό σιγά-σιγά άρχιζε να… περιορίζεται.
Από το 1994-95 μειώθηκαν οι όμιλοι σε 8, ενώ από 1995 έως το 1999 έγιναν έξι. Την περίοδο 1999-2000 μειώθηκαν ακόμη περισσότερο, καθώς οι όμιλοι έγιναν και πάλι τέσσερις, ενώ οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν μόλις 64. Από το 2002–03 ως την τρέχουσα σεζόν ο αριθμός των ομίλων έχει σταθεροποιηθεί στους 10, ενώ το σύνολο των ομάδων που συμμετέχουν κυμαίνεται μεταξύ 150 και 160. Την πρώτη χρονιά των δέκα ομίλων, οι πρωταθλήτριες ομάδες δεν εξασφάλιζαν κατευθείαν την άνοδό τους στη Γ’ Εθνική, αλλά έδωσαν αγώνες μπαράζ. Στη συνέχεια όμως, το έπαθλο για τους δέκα πρωταθλητές ήταν η άνοδος στην Γ’ Εθνική.
Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια έχει διακοπεί η χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων από την Πολιτεία, παρότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από το Σύνταγμα, είχε ξεκινήσει μια συζήτηση για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών και κυρίως της Δ’ Εθνικής, με στόχο των περιορισμό των ομάδων. Η οικονομική κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα επιδεινώθηκε και τελικά έφτασε η στιγμή να αλλάξει ο ποδοσφαιρικός χάρτης της Ελλάδας.
Η αναδιάρθρωση άργησε έναν χρόνο…
Πάντως, η απόφαση για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών είχε ληφθεί από το καλοκαίρι του 2011, όμως οι εξελίξεις στην ΕΠΟ, με τα σκάνδαλα περί στημένων αγώνων και πλαστών φορολογικών ενημεροτήτων ανέβαλε τα πλάνα. Από τον Μάρτιο του 2011 ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σοφοκλής Πιλάβιος, είχε δημοσιεύσει ένα πλάνο για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών, θέτοντάς το προς δημόσια διαβούλευση. Αυτό προέβλεπε λίγο ως πολύ, την ενοποίηση της Γ’ με τη Δ’ Εθνική, σε μια ενιαία ερασιτεχνική κατηγορία, πλάνο πολύ κοντά σε αυτό που τελικά θα εφαρμοστεί. Η συζήτηση για την αλλαγή του ποδοσφαιρικού χάρτη επρόκειτο να συζητηθεί στην ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ τον Ιούνιο. Υπό το βάρος των σκανδάλων, όμως η Ομοσπονδία αποφάσισε να βάλει… λουκέτο για 15 μέρες, προκειμένου να προχωρήσει η κάθαρση.
Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση αναβλήθηκε, με την Επιτροπή της Δ’ Εθνικής να αποφασίζει να προχωρήσει σε μείωση των ομίλων της από τη σεζόν 2012-13. Μάλιστα, στην προκήρυξη αναφερόταν πως οι όμιλοι από 10 θα γίνουν 6 και πως οι ομάδες θα περιοριστούν σε 96. Αυτό σήμαινε πως δεν θα προβιβάζονταν αυτόματα όλες οι πρωταθλήτριες ομάδες των Ενώσεων, όπως γινόταν ως τώρα, αλλά οι μισές από τις 56, δηλαδή οι 28, που θα αναδεικνύονταν μέσω αγώνων μπαράζ.
Έτσι, την άνοιξη του 2012 έγιναν οι αγώνες μπαράζ για την άνοδο στη Δ’ Εθνική. Ωστόσο, ήδη είχαν ξεκινήσει οι αντιδράσεις πολλών Ενώσεων προς την ΕΠΟ για την επικείμενη αναδιάρθρωση των ομίλων, με προεξάρχουσες τις Κρητικές ΕΠΣ. Μάλιστα, απειλούσαν πως τα σωματεία τους θα αποχωρούσαν από το πρωτάθλημα. Αυτές οι πιέσεις σε συνδυασμό με τις εθνικές εκλογές, αλλά και τις επικείμενες αρχαιρεσίες στην ΕΠΟ, είχαν σαν αποτέλεσμα, να αναβληθεί η μείωση των ομίλων της Δ’ Εθνικής.
Η νέα ηγεσία, ωστόσο, που προέκυψε στην Ομοσπονδία μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, είχε ψηλά στην ατζέντα της την αναδιάρθρωση. Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, ο αναπληρωτής πρόεδρος, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, αλλά και ο ταμίας, Βαγγέλης Τοπολιάτης, είχαν θητεύσει στην Επιτροπή Δ’ Εθνικής, γνωρίζοντας τα σημαντικά προβλήματα της κατηγορίας. Γι’ αυτό το πλάνο της αναδιάρθρωσης βγήκε από τα συρτάρια, συζητήθηκε με όλους τους αρμόδιους φορείς και πλέον απομένουν τα τυπικά για να εφαρμοστεί από τη νέα σεζόν. Και σε αυτό περιλαμβάνεται η ενοποίηση της Γ’ και της Δ’ Εθνικής, από την οποία θα προκύψει μια νέα κατηγορία, εθνικής εμβέλειας, ερασιτεχνική, με 6 ομίλους των 16 ομάδων. Την περίοδο 2014-15 θα συρρικνωθεί κι άλλο, καθώς θα γίνουν 4 οι όμιλοι και συνολικά 64 οι ομάδες,
Οι… θαμώνες της Δ’ Εθνικής
Το Onsports έψαξε στα… κιτάπια του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και σας μεταφέρει τις ομάδες που έχουν τις περισσότερες συμμετοχές στη Δ’ Εθνική, μετρώντας από την περίοδο 1977-78, που το Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα άρχισε να υπάρχει. Γιατί μπορεί τότε να μην υπήρχε η Γ’ Εθνική, όπως ουσιαστικά καταργείται και από τη νέα περίοδο, ωστόσο είχε τον χαρακτήρα ενός πρωταθλήματος ερασιτεχνικού με εκπροσώπηση από όλη την Ελλάδα.
Οι ομάδες με τις περισσότερες συμμετοχές:
ΟΜΑΔΑ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΑΟ Καρδίτσας
28
Αχαϊκή
26
ΠΑΣ Πρέβεζα
25
Αστέρας Αμαλιάδας
25
Πάμισος
25
Ατσαλένιος
24
Απόλλων Λάρισας
22
Τηλυκράτης
21
Νέστος Χρυσούπολης
21
Μοσχάτο
20
Αετός Σκύδρας
20
Πανδραμαϊκός
20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου