Νέο ΔΣ στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Γρεβενών -VIDEO

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της νεοκλεγμένης διοίκησης της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Γρεβενών έτσι όπως αυτό προέκυψε από τις εκλογές της Δευτέρας 29 Φεβρουαρίου, με την νέα διοίκηση να συγκροτείται σε σώμα και να ορίζονται οι θέσεις στο νέο διοικητικό συμβούλιο.


Αναλυτικά η σύσταση του νέου Δ.Σ:


Πρόεδρος : Δημοσθένης Κουπτσίδης

Αναπληρωτής Προέδρος: Χρήστος Σιαμίδης

Αντιπρόεδρος Α: Κωνσταντίνος Κουτσίκος

Αντιπρόεδρος Β: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Γραμματέας: Κωνσταντίνος Τζάτζης

Ταμίας: Αναστάσιος Παντέρης

Δημόσιες σχέσεις: Κωνσταντίνος Κωτσαντίσογλου

Αναπληρωτής Γραμματέας: Χαράλαμπος Βασιλειάδης

Αναπληρωτής Ταμίας: Στέργιος Βασιλόπουλος


Αναπληρωματικοί:

Δημήτριος Κωτούλας

Κωσταντίνος Λάλος

Νικόλαος Μήττας


ΛΟΓΟΤΥΠΟ

ΛΟΓΟΤΥΠΟ

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Γενική Συνέλευση ΕΠΟ 2010: Η ομιλία του κ. Πιλάβιου

alt Με την ομιλία του προέδρου της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιου, άρχισαν οι εργασίες της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Ενώσεων-Μελών της Ομοσπονδίας, στο Χαλάνδρι. Αναλυτικά, τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Πιλάβιου:
 
  «Αγαπητοί Σύνεδροι,
Εκπρόσωποι των Ενώσεων,
Φίλες και Φίλοι,
 
Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας καλωσορίσω όλους στον κορυφαίο θεσμό για την λειτουργία της ΕΠΟ, στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Ενώσεων-Μελών. Είναι μια ευκαιρία διαλόγου,  απολογισμού του μεγάλου έργου που έγινε στον χρόνο που κύλησε  από την προηγούμενη Συνέλευσή μας αλλά και σχεδιασμού για τα βήματα από δω και πέρα. Βήματα μέσα σ’ ένα περιβάλλον μεγάλων δυσκολιών καθώς η οικονομική κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστη καμιά πτυχή της ζωής, άρα και το ποδόσφαιρο.
 
Η συγκυρία αυτή μας υποχρεώνει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις του σήμερα και να διαμορφώσουμε το αύριο. Και για να το κάνουμε ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος του δημιουργικού πραγματισμού.
 
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πρώτα απ’ όλα να μην πετάμε στα σύννεφα. Σημαίνει να μην λέμε πράγματα που δεν γίνονται μόνο και μόνο για να ακουγόμαστε ευχάριστοι. Σημαίνει όμως και σωστή διάγνωση της κατάστασης ώστε να αξιοποιούμε όχι απλά κάθε ευκαιρία αλλά και κάθε χαραμάδα ευκαιρίας. Σημαίνει τεκμηριωμένη διεκδίκηση αλλά και υπεύθυνη λογοδοσία. Σημαίνει έξυπνες και δημιουργικές προτάσεις αλλά και σοβαρή δουλειά μέσα στην καθημερινότητα, ώστε να απαντηθούν τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
 
Όλοι αναγνωρίζουμε ότι τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι σύνθετα. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, πολλών μεταβλητών. Δεν μπορεί να πεις έδωσα μια λύση στο «άλφα», άσε το «βήτα» στη γωνία να περιμένει. Πρέπει να κινούμαστε συνδυαστικά, σε πολλές πλευρές και σε πολλά επίπεδα. 
 
Πάνω σε αυτές τις βασικές αρχές, η διοίκηση της ΕΠΟ ξεδίπλωσε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της. Στην ΕΠΟ  έγινε έργο. Μεγάλο έργο για να απαντήσουμε στα συσσωρευμένα προβλήματα,  να δώσουμε στέρεες λύσεις σε εκκρεμότητες,  να καλύψουμε κενά.   
 
Αλλά γι αυτό είμαστε εδώ. Για να αποδείξουμε ότι θέλουμε και μπορούμε. Να αποδείξουμε ότι μπορούμε να διακρίνουμε τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών και να φέρνουμε αποτελέσματα.
 Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι σήμερα αισθανόμαστε λιγότερο ανασφαλείς από οποιονδήποτε άλλον, γιατί κινηθήκαμε έγκαιρα και κάναμε όλα όσα έπρεπε να κάνουμε για να φέρουμε την Ομοσπονδία στη σωστή κατεύθυνση.
 
Πετύχαμε πρώτα απ’ όλα το οικονομικό νοικοκύρεμα, σε μια από τις δυσκολότερες συγκυρίες στην σύγχρονη ιστορία της χώρας. Μειώσαμε το έλλειμμα της Ομοσπονδίας κατά 10% και μέσα στο προσεχές εξάμηνο θα επιτευχθεί περαιτέρω μείωση.
 
Για πρώτη φορά στη 8ετία καταρτίσαμε θετικό προϋπολογισμό, καταφέρνοντας να βελτιώσουμε θεαματικά, την πιστοληπτική ικανότητα της Ομοσπονδίας και να ενισχύσουμε σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της.
 
Εξασφαλίσαμε δύο νέες χορηγίες, παρά το διαπιστωμένο γεγονός της γενικευμένης απροθυμίας των εταιρειών, λόγω της οικονομικής ύφεσης, να ενισχύσουν τα χορηγικά τους προγράμματα.
 
Βάλαμε πάνω σε μια υγιή βάση το ζήτημα των σχέσεων με την πολιτεία και πήραμε αυτά που ανήκουν στην ΕΠΟ και στις Ενώσεις.         Για πρώτη  φορά η επιχορήγηση των Ενώσεων δόθηκε χωρίς καθυστερήσεις. Η εκκρεμότητα με τις επιχορηγήσεις των σωματείων παραμένει αλλά το παλεύουμε και οι επαφές με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι σε καλό δρόμο. 
 
Κι όλα αυτά χωρίς η ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο να γίνουν επαίτες. Γιατί δεν μας ταιριάζει ούτε ο ρόλος του επαίτη, ούτε ο ρόλος του «φτωχού συγγενή» που περιμένει να πέσουν ψίχουλα από το τραπέζι.
 
Τα καταφέραμε γιατί δεν παραμείναμε θεατές. Οι επιτυχίες δεν έρχονται ούτε με τον αυτόματο πιλότο, ούτε με τις λογικές του «βλέποντας και κάνοντας». Με τις λογικές που αφήνουν πρώτα τα προβλήματα να διογκωθούν, που δημιουργούν τεχνητά αδιέξοδα και τρέχουν στο «παραπέντε» για δήθεν ηρωικές λύσεις. Αυτά δεν είναι σοβαρά και δεν αποδίδουν.
 
Η ΕΠΟ έχει πλέον στρατηγική. Για αυτό και η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ επενδύει στις μεταξύ μας σχέσεις. Αναγνωρίζουμε την προσφορά των Ενώσεων. Αναγνωρίζουμε ότι η δύναμη της ΕΠΟ είναι οι Ενώσεις της. Όλοι εσείς που καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες ματώνετε για να τα βγάλετε πέρα με τις υποχρεώσεις σας. Το στοιχειώδες καθήκον λοιπόν της ΕΠΟ είναι να είναι αξιόπιστη απέναντί σας, ώστε να μπορούμε να κοιταζόμαστε στα μάτια. Οι εποχές που ορισμένοι αντιμετώπιζαν τις Ενώσεις σαν ιθαγενείς που ξεγελιούνται με «χάντρες και καθρεφτάκια» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
 
Σήμερα έχουμε μπει σε μια νέα εποχή. Με δύο κύρια χαρακτηριστικά. Πρώτον, την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των Ενώσεων. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα. Δεύτερον, οι Ενώσεις παίρνουν τα χρήματά τους με σαφείς και δεσμευτικές εγγυήσεις, όπως είχαμε υποσχεθεί. Δεν υπάρχει πλέον κανένας οικονομικός αποκλεισμός, που είχε επιφέρει στο παρελθόν ασφυξία στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Οι Ενώσεις είναι σε θέση και πάλι να λειτουργούν κανονικά, χωρίς το άγχος των δικαστηρίων και των κατασχέσεων με μοναδικό μέλημα τα τοπικά πρωταθλήματα και τις υποδομές τους.
 
Εδώ τα πράγματα είναι καθαρά πλέον. Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί, καθαρές σχέσεις. Αυτό είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο χτίζονται σχέσεις αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης ώστε να βγει κερδισμένο το ποδόσφαιρο.
 
Για αυτό και σήμερα με κάθε ειλικρίνεια οφείλω να πω ότι η προσπάθεια για την πλήρη εξυγίανση των οικονομικών της Ομοσπονδίας, συνεχίζεται.  Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο  βραχνάς των χρεών συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί όλους μας. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα λόγω της οικονομικής συγκυρίας που βιώνουμε ως χώρα.
 
Δε θέλω να σας κουράσω επαναλαμβάνοντας όσα μέχρι σήμερα έχουν ειπωθεί πολλές φορές για τα προβλήματα με τα οποία βρεθήκαμε αντιμέτωποι όταν αναλάβαμε τα ηνία της Ομοσπονδίας. Τα γνωρίζετε πλέον όλοι πολύ καλά. Δική μου αρχή είναι το «ψάρευε εκεί που υπάρχουν ψάρια». Στο παρελθόν υπάρχουν μόνον ανοικτοί λογαριασμοί που πρέπει να τους κλείσουμε,  ώστε να μην αποτελούν βαρίδια στα πόδια της Ομοσπονδίας.
 
Εδώ και 6 χρόνια, από το 2004 έως σήμερα, καταγράφονται στα ταμεία της Ομοσπονδίας και στη συνέχεια στα αντίστοιχα των Ενώσεων, ως υπεσχημένα από την πολιτεία 22 εκατομμύρια ευρώ.
 
Δηλαδή, η πολιτεία έταζε κι εμείς γράφαμε στα κιτάπια μας. Εκείνοι υπόσχονταν κι εμείς πιστεύαμε ότι τα είχαμε στα ταμεία μας. Ζούσαμε δηλαδή μέσα στην ψευδαίσθηση και χρεωνόμασταν εμείς την ασυνέπεια της πολιτείας και των εκάστοτε κυβερνήσεων. Επαναπαυόμασταν στα υπεσχημένα και ανακυκλώναμε αέρα.
 
Εμφανίζεται λοιπόν η Ομοσπονδία χρεωμένη προς τις Ενώσεις, για χρέη της πολιτείας που ουδέποτε θα πληρωθούν. Μια εικόνα που μας αδικεί ως Ομοσπονδία και μας κλείνει τις πόρτες σε κάθε προσπάθεια να αναπτυχθούμε. Διότι κάθε φορά που παρουσιάζουμε μια αναπτυξιακή πρόταση και φτάνουμε στο δια ταύτα της εικόνας των οικονομικών στοιχείων της ΕΠΟ, η ψευδής αυτή εικόνα μάς αδικεί και μάς στερεί την πρόσβαση σε πολύτιμους πραγματικούς πόρους. Αυτός είναι ένας απόλυτος παραλογισμός. Να διώχνεις ζεστό χρήμα έναντι πλασματικών υποσχέσεων.
 
Για αυτό μίλησα και στην αρχή της τοποθέτησής μου για έναν δημιουργικό πραγματισμό. Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Και η θέση τους δεν είναι στα σύννεφα, είναι στο σκληρό έδαφος της σημερινής πραγματικότητας.
 
Πιστεύει λοιπόν κανείς ότι στη σημερινή συγκυρία θα πληρωθούν  τα υπεσχημένα του παρελθόντος; Ασφαλώς και όχι. Πιστεύει κανείς ότι θα είναι προς όφελος της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων να δώσει έναν άγονο αγώνα; Οι καιροί δεν επιτρέπουν την σπατάλη δυνάμεων. Άρα η επιλογή μας είναι μία και μόνη. Να αποτυπώσουμε και στα χαρτιά αυτό που συμβαίνει πραγματικά. Για να χρησιμοποιήσω και μια έκφραση που ακούγεται πολύ τον τελευταίο καιρό, να αναδιαρθρώσουμε το χρέος μας πάνω σε ρεαλιστική βάση. Το να διαγράψουμε ό,τι δεν θα πάρουμε ποτέ, μάς επιτρέπει να βγούμε στην κοινωνία και στην αγορά με μια πολύ καλύτερη εικόνα, με μια εικόνα βιωσιμότητας, ώστε να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικές ευκαιρίες που υπάρχουν και σήμερα χάνονται άδικα.    
 
Σας ζητώ να συνταχθείτε σ’ αυτή την προσπάθεια. Να πάρουμε σήμερα μια απόφαση που θα μας δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε την οικονομική εξυγίανση της Ομοσπονδίας, των ενώσεων και του ελληνικού ποδοσφαίρου.
 
Αναλογιστείτε που θα βρισκόμασταν τώρα, μέσα στην  κρίση, εάν δεν είχαμε επιδείξει τον απαιτούμενο ρεαλισμό στην αποκατάσταση των σχέσεών μας με την Πολιτεία, που εξασφαλίζει σήμερα την σταθερή και απρόσκοπτη ροή της χρηματοδότησης. Και αυτό επετεύχθη χωρίς ν' απεμπολήσει η Ομοσπονδία κανένα από τα κυρίαρχα δικαιώματά της.
 
Η ιστορία γράφτηκε. Στην περσινή γενική μας συνέλευση κάναμε την επιλογή μας. Χαράξαμε το δικό μας δρόμο.  Τώρα είναι και πάλι ώρα να κάνουμε άλλο ένα μεγάλο βήμα. Να καθαρίσουμε τον μαυροπίνακα και γράψουμε  από την αρχή, με τάξη και με διαφάνεια.
 
Αγαπητοί Φίλοι και Συνεργάτες,
Τα μεγάλα λόγια είναι εύκολα. Το ζητούμενο είναι τα έργα και τα αποτελέσματα. Η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ έχει αποδείξει  πως μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και  τη γλώσσα της αποτελεσματικότητας. Αναλαμβάνοντας τα ηνία της Ομοσπονδίας βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα. Να ξεπεράσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος και να ακολουθήσουμε το δρόμο της ανάπτυξης του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
 
Αλλάξαμε τη νοοτροπία στη λειτουργία της Ομοσπονδίας και στον τρόπο επικοινωνίας με την πολιτεία, με τις διεθνείς Ομοσπονδίες, τους διεθνείς Οργανισμούς, με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με τις Ενώσεις, αλλά και τους απλούς φιλάθλους.
 
Ενισχύσαμε την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου. Οι επιτυχίες των εθνικών μας ομάδων, δικαιώνουν τις επιλογές μας. Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις σε μείζονα θέματα που απασχολούν το σύγχρονο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εκσυγχρονίζουμε καθημερινά την λειτουργία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και αλλάζουμε την εικόνα της καθημερινά.
 
Αδιάψευστος μάρτυρας το νέο «σπίτι» της ΕΠΟ, το οποίο είχατε την ευκαιρία πολλοί από εσάς να επισκεφθείτε ήδη. Μετά από μεγάλη προσπάθεια, καταφέραμε να έχουμε επιτέλους  ένα νέο σύγχρονο «σπίτι» για την Ομοσπονδία μας, το οποίο πλέον στεγάζει όλες τις υπηρεσίες μας σε έναν ενιαίο χώρο. Τα νέα κτίρια, εξασφαλίζουν λειτουργικότητα, καλύτερη εξυπηρέτηση και σίγουρα ένα αναβαθμισμένο επίπεδο φιλοξενίας. Όποιος έχει εικόνα του που στεγάζονται οι ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες και που στεγαζόταν μέχρι και πριν από μερικές ημέρες  η ΕΠΟ, το λιγότερο που μπορεί να νιώσει είναι αμηχανία.
 
Είμαστε η μεγαλύτερη αθλητική ομοσπονδία της χώρας. Εκπροσωπούμε το δημοφιλέστερο άθλημα. Αυτό πρέπει να καταφέρουμε να αντανακλάται παντού.  
Γι’ αυτό φτιάξαμε και το «ηλεκτρονικό σπίτι του ποδοσφαίρου». Η νέα ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας μας παρέχει υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και προσθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη συνολική ποιότητα και τον εκσυγχρονισμό που επιδιώκουμε. Δίνουμε την ευκαιρία στους φιλάθλους, στις Ενώσεις, στα σωματεία, στους χορηγούς μας, στους δημοσιογράφους και σε όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο να ενημερώνονται σωστά και άμεσα, να συμμετέχουν στις δράσεις μας, να εξυπηρετούνται γρήγορα και να προβάλλονται αποτελεσματικά. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία μας είχαν αφήσει πίσω και έπρεπε να απαντήσουμε άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Άλλωστε το σύγχρονο ποδόσφαιρο χρειάζεται ταχύτητα όχι μόνον μέσα στο γήπεδο.
 
Πάνω απ’ όλα όμως η «εικόνα» του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι οι Εθνικές μας Ομάδες. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται. Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να ακολουθούμε τους ρυθμούς και να εξελισσόμαστε. Διαφορετικά οι καιροί μάς ξεπερνούν.
 
Τα επιτεύγματα δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών, παικτών, προπονητών, αλλά και όσων βρέθηκαν δίπλα στις ομάδες, βοηθώντας με κάθε τρόπο. Δική μας απόφαση ήταν να δώσουμε όλα τα εφόδια που χρειάζονται παίκτες και προπονητές για να ανταποκριθούν στις δύσκολες απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Όταν οι Εθνικές μας Ομάδες συμμετέχουν σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, θεωρούμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.
 
Στη λειτουργία της Εθνικής Ομάδας έχουν γίνει θεαματικές αλλαγές, με την ενσωμάτωση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, το οποίο 24 ώρες το 24ωρο, βρίσκεται δίπλα στους παίκτες και τους υποστηρίζει με τις γνώσεις του. Ήταν προσθήκες που κρίθηκαν αναγκαίες και αναγνωρίστηκαν από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δηλώνουν παντού ότι για πρώτη φορά δεν τους λείπει τίποτα.
 
Η πρόκριση της Εθνικής Ομάδας των Ανδρών στα τελικά του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου στη Ν. Αφρική, είναι μια από τις μεγάλες στιγμές της ομάδας. Δεν ήρθε όμως τυχαία. Η ΕΠΟ στάθηκε στο πλευρό της Εθνικής, κυρίως στα δύσκολα. Κόντρα στις περί του αντιθέτου προβλέψεις και στη γενικευμένη κινδυνολογία, η ΕΠΟ με νηφαλιότητα επιτέλεσε το διοικητικό της καθήκον. Έδειξε εμπιστοσύνη στο προπονητικό τιμ και στους διεθνείς ποδοσφαιριστές μας. Η δικαίωση των προσπαθειών μας ήρθε και με την πρόκριση της Εθνικής μας Ομάδας στο Μουντιάλ 2010. Ανάμεσα στις 32 χώρες από τις 200 που πήραν μέρος στα προκριματικά.
 
Η Εθνική Ομάδα είναι εθνική υπόθεση. Μας αφορά όλους γιατί μας κάνει περήφανους όλους. Οι ευθύνες της ΕΠΟ είναι δεδομένες. Θα πάμε όσο καλύτερα προετοιμασμένοι μπορούμε. Γι’ αυτό έχουμε ήδη δρομολογήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.
 
Και θέλω εδώ να κάνω μια επισήμανση γιατί δεν μου αρέσει να σκουπίζουμε τίποτα κάτω από το χαλί. Ήμουν πρώτος εγώ που θέλησα η εκπροσώπηση των Ενώσεων στο Μουντιάλ να είναι η μεγαλύτερη δυνατή. Οι Ενώσεις είναι ο πυλώνας του εθνικού ποδοσφαίρου και άξιζε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση. Το ήθελα. Το πίστευα. Το πάλεψα. Τα νούμερα δεν έβγαιναν. Και το χρηματικό κόστος ήταν τεράστιο για τους ώμους της ΕΠΟ και κινδυνεύαμε με ένα εξίσου σημαντικό κόστος αρνητικών εντυπώσεων μέσα στο σημερινό κλίμα της οικονομικής κρίσης,  οι οποίες θα αδικούσαν τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Έπρεπε να προστατεύσουμε και το ταμείο μας και την αξιοπρέπειά μας. Πήραμε λοιπόν αυτή την πολύ δύσκολη απόφαση των περικοπών. Σας μιλάω ειλικρινά έμεινα ξάγρυπνος για αυτό το ζήτημα. Ήταν μια μεγάλη θυσία και όπως κάθε θυσία έγινε πραγματικά με πόνο καρδιάς. Είναι όμως ώρες ευθύνης για όλους μας.
 
Κλείνω εδώ αυτή τη μικρή παρένθεση και επιστρέφω στις μικρότερες Εθνικές Ομάδες Ελπίδων, Νέων και Παίδων, όπου κάνουμε μια εξίσου  ικανοποιητική δουλειά. Και το αποτέλεσμα φαίνεται στο γεγονός ότι διεκδικούν με αξιώσεις ή βρίσκονται μέσα σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις.
 
Η Εθνική Ελπίδων βρίσκεται στην πρώτη θέση ενός δύσκολου προκριματικού ομίλου για το EURO 2011, στον οποίο συμμετέχουν μεγάλες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως η Αγγλία και η Πορτογαλία.
 
Μετά από πολλά χρόνια, η Εθνική μας απέχει έναν μόλις βαθμό από την πρόκριση στα μπαράζ της διοργάνωσης και έχει σημαντικές πιθανότητες να συμμετάσχει στην τελική φάση.
 
Η Εθνική Νέων έφτασε στην elite round του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και ισοβάθμησε στην 1η θέση του ομίλου της με την Πορτογαλία, χάνοντας στις λεπτομέρειες την τελική πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης.
 
Η Εθνική Παίδων συμμετείχε στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U-17 για πρώτη φορά στην ιστορία της.
 
Όσα κι αν κάνουμε όμως δεν εφησυχάζουμε. Ο εφησυχασμός είναι κακός σύμβουλος. Πάντα υπάρχουν  μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, προσπάθειας, έμπνευσης, κατάκτησης καινούργιων στόχων. Καλύτερο ποδόσφαιρο σημαίνει συνεχή και συνεπή προσπάθεια.
Γι’ αυτό αισθανόμαστε περήφανοι όταν καταφέρνουμε η Ελλάδα να γίνεται το διεθνές επίκεντρο,  με τη φιλοξενία για πρώτη φορά στην Αθήνα, δύο συναντήσεων διεθνούς εμβέλειας. Του Συνεδρίου Προπονητών της UEFA και το Σεμινάριο της UEFA για το licensing system.
Με το Συνέδριο Προπονητών αποδείξαμε ότι συμμετέχουμε στην πρωτοπορία της γνώσης, που απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο, ανεβάζοντας το επίπεδο της εκπαίδευσης των προπονητών. Φιλοξενήσαμε στη χώρα μας κορυφαία στελέχη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Να θυμίσω ότι η ΕΠΟ είναι από τις πρώτες Ομοσπονδίες-μέλη της UEFA, που υπέγραψε τη Συνθήκη Αμοιβαίας Αναγνώρισης Προπονητικών Προσόντων.
 
Η φιλοξενία του Σεμιναρίου licensing system, στο οποίο συμμετείχαν οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Ευρώπης, απέδειξε ότι βαδίζουμε παράλληλα με την ΟΥΕΦΑ, στον κοινό στόχο. Την ανάπτυξη, την αναβάθμιση και την εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Αποδείξαμε ότι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και το ελληνικό ποδόσφαιρο, μπορούν να ανταποκριθούν σε υψηλές απαιτήσεις και προδιαγραφές.
 
alt
 
Αγαπητοί φίλοι,
Έχουμε ένα καθαρό όραμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να το κάνουμε πραγματικότητα. Αυτό μας επιτρέπει να μην χάνουμε ποτέ τον στόχο μας. Αδιάψευστη απόδειξη το γεγονός πως  ακόμη και όταν προκύπτουν μείζονα προβλήματα, τα αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα και χωρίς καθυστερήσεις.
 
Ακόμη κι όταν προέκυψε το θέμα με τους ύποπτους αγώνες. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν κρύφτηκε πίσω από τεχνητά προσκόμματα. Δεν σήκωσε τα χέρια ψηλά ενώπιον ενός προβλήματος που απασχολεί έντονα το διεθνές ποδόσφαιρο. Δεν παραδόθηκε. Απεναντίας, όταν προέκυψε το ζήτημα των ύποπτων αγώνων σε ελληνικό πρωτάθλημα, η ΕΠΟ αντέδρασε ακαριαία και κυρίως με συνέπεια λόγων και πράξεων
 
Προσωπικά αναγκάστηκα να γίνω πιεστικός προς την UEFA, έτσι ώστε να υπάρξει ροή των στοιχείων που είχε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία στη διάθεσή της και να μην μείνει το θέμα στάσιμο. Η συνεργασία με την UEFA κύλησε τελικά ομαλά, παρά τις καθυστερήσεις και η στάση της ΕΠΟ στο συγκεκριμένο ζήτημα δικαιώθηκε.
 
Η διαδικασία προχώρησε με γοργούς ρυθμούς. Τα στοιχεία παραδόθηκαν στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας. Ο φάκελος διαβιβάστηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα και η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της δικαιοσύνης, στην οποία πρώτος εγώ κατέθεσε ως μάρτυρας, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της ΕΠΟ να μην υπάρξει η παραμικρή υπόνοια συγκάλυψης ή σκιάς στην διερεύνηση των στοιχείων.
 
Όλα αυτά, υπό το άπλετο φως της δημοσιότητας, γιατί δεν είχαμε να κρύψουμε τίποτα, αλλά και την υπεύθυνη στάση που τηρήθηκε όλο αυτό το διάστημα, στη διάρκεια του οποίου δεν υπήρξε καμία διαρροή των στοιχείων από εμάς. Είναι η πρώτη φορά που το θέμα αντιμετωπίζεται με τόση σοβαρότητα. Επιβάλλαμε τη θεσμική διαδικασία και ήμασταν υποχρεωμένοι να τη διευκολύνουμε και όχι να τη θέσουμε σε κίνδυνο.
 
Οι όποιες προσπάθειες εκμετάλλευσης του θέματος μας βρήκαν απέναντι. Η ΕΠΟ πρώτη απ’ όλους υπερασπίστηκε το «τεκμήριο της αθωότητας» γιατί αυτή είναι και η πεμπτουσία του νομικού μας πολιτισμού. Από κει και πέρα είπαμε πως πρέπει να λάμψει όλη η αλήθεια, ακριβώς για να μην υπάρχουν σκιές.
 
Πήγαμε όμως και ένα βήμα παραπέρα. Δεν μείναμε στην συγκυριακή αντιμετώπιση. Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για ν' αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του παράνομου στοιχηματισμού σε βάθος χρόνου. Προτείναμε τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής, με την εμπλοκή όλων των αρμόδιων φορέων, σε μια προσπάθεια να κερδίσουμε τον «πόλεμο» και όχι απλώς μια «μάχη». Η πρόταση αυτή βρίσκεται στα χέρια της πολιτείας και περιμένουμε από τα αρμόδια υπουργεία την απάντησή τους. Ελπίζουμε να έχουμε την βοήθεια και τη συμμετοχή όλων για να πάμε το ελληνικό ποδόσφαιρο εκεί που του αξίζει.
 
Ξεκινήσαμε από πέρυσι το καλοκαίρι την προσπάθεια να αλλάξουμε τα δεδομένα στην ελληνική διαιτησία, έτσι ώστε και η ελληνική διαιτησία να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που επικρατούν διεθνώς. Εφαρμόσαμε τη Συνθήκη της UEFA για την διαιτησία και φροντίσαμε για την συνεχή και αρτιότερη εκπαίδευση των διαιτητών.
 
Εφαρμόσαμε άλλη διαδικασία επιλογής, συμπληρώνοντας πλέον τους πίνακες διαιτητών μόνο μέσα από εξετάσεις. Λειτουργήσαμε με απόλυτη αξιοκρατία και χωρίς καμία εμπλοκή στη διαδικασία. Αξιολόγηση, αξιοκρατία, αξιοπιστία. Σε αυτές τις τρεις λέξεις συμπυκνώνεται όλη η προσπάθεια που κάνουμε και τα αποτελέσματα είναι θετικά.
 
Δεν λέμε ότι αγγίξαμε την τελειότητα, λέμε όμως ότι έχουμε διανύσει πολλά χιλιόμετρα πάνω στον σωστό δρόμο. Και ο σωστός δρόμος είναι ένας και μόνος. Κάθε αγώνας να κρίνεται μέσα στο γήπεδο και πουθενά αλλού.
 
Εμείς ως ΕΠΟ με κάθε ευκαιρία στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Το ποδόσφαιρο για μας έχει μόνο δύο χρώματα. Μπλέ και άσπρο. Κανένα άλλο. Και είναι τα χρώματα της πατρίδας μας, της σημαίας μας, του εθνόσημου που έχουν στο στήθος τους οι παίκτες των εθνικών μας συγκροτημάτων.
 
Ακριβώς για αυτό, αντιλαμβανόμαστε και την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου ως εθνική υπόθεση και ζητάμε απ’ όλους να συνεισφέρουν θετικά σε αυτή την προοπτική. Και αναβάθμιση σημαίνει πως κάθε Σαββατοκύριακο στα γήπεδα θα υπάρχει γιορτή. Σημαίνει να επιστρέψει η οικογένεια στο γήπεδο. Σημαίνει να καταξιωθεί το ποδόσφαιρο ως η πλέον δημοφιλής μορφή πραγματικής ψυχαγωγίας, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που ο απλός καθημερινός άνθρωπος την έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. 
 
Για αυτό και είναι ανοιχτή,  η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας κατά της βίας στα γήπεδα. Καταγράψαμε επί σειρά ετών την ήττα του κράτους και των θεσμών από ανεγκέφαλους.  Ζήσαμε από τραγωδίες έως ασχήμιες. Είναι η στιγμή να πούμε: Φτάνει. Ως εδώ!
Βγήκα πρώτος και είπα πως η βία είναι αυτογκόλ στο ποδόσφαιρο. Δεν μείναμε όμως στις αυτονόητες καταδίκες και στο ανάθεμα μπροστά σε ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα.  
 
Είχαμε το θάρρος να πούμε την αλήθεια και να ζητήσουμε από όλους να συμμετέχουν με συγκεκριμένες θέσεις. Συνεργαστήκαμε με την πολιτεία και την Super League και πήραμε τις αναγκαίες αποφάσεις. Αλλάζουμε τον Κανονισμό, στον οποίο πλέον προβλέπονται αυστηρές ποινές. Παράλληλα έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες και υπεύθυνες θεσμικές προτάσεις για την αντιμετώπιση και αυτού του φαινόμενου.
 
Η ΕΠΟ είναι ξεκάθαρη. Κάθε τι που δηλητηριάζει τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο είναι αντίπαλός μας. Και μόνο μια μεγάλη και πλατιά συμμαχία, χωρίς δεύτερες σκέψεις στο μυαλό των συμμάχων, μπορεί να δώσει την απάντηση που πρέπει.
 
Αγαπητοί σύνεδροι,
 
Πιστεύουμε ότι η δουλειά της διοίκησης της ΕΠΟ, πιάνει τόπο και φέρνει αποτελέσματα. Οι προσπάθειες της ΕΠΟ δεν σταματούν εδώ. Εργαζόμαστε καθημερινά για να ολοκληρώσουμε το έργο που έχουμε αναλάβει. Μια σειρά πρωτοβουλιών βρίσκεται σε εξέλιξη. Ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, αλλά έχουμε και μεγάλα αποθέματα πίστης στις δυνατότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Μαζί με την εξυγίανση των οικονομικών στην οποία αναφέρθηκα εκτενώς, απόλυτη προτεραιότητα είναι  να ρίξουμε πρόσθετο  βάρος στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και στις υποδομές.
 
Είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο θέμα της υγείας των αθλητών. Κυρίως των ερασιτεχνών. Το ολοκληρωμένο σχέδιο της Κάρτας Υγείας του ποδοσφαιριστή, παραμένει στην κορυφή της ατζέντας μας. Είναι μια ακόμη καινοτομία για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας προς την πολιτεία.
 
Θέλουμε να βοηθήσουμε τα ταλέντα της περιφέρειας να αναδειχθούν. Να σταματήσουμε τον αφελληνισμό του ποδοσφαίρου. Για αυτό και η πολιτεία και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να κατανοήσουν πως  πρέπει να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο το ερασιτεχνικό, για να πάμε μπροστά. Με διάλογο και με συνεργατική λογική μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.
 
Υπάρχουν δυσκολίες. Υπάρχει έλλειψη υποδομών και ανάγκη περεταίρω χρηματοδότησης. Οι κινήσεις μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση, καθιστώντας σαφές ότι η πολιτεία δεν μπορεί να είναι απούσα από την ανάπτυξη του πιο δημοφιλούς αθλήματος. Ξέρουμε την οικονομική συγκυρία,  ξέρουμε όμως πως αν ψάξει καλά σε όλες τις τσέπες της θα μπορέσει να κατευθύνει πρόσθετους πόρους εκεί που πραγματικά χρειάζονται. 
 
Θα το πετύχουμε; Ναι, θα το πετύχουμε. Αρκεί όλοι μας, να δίνουμε καθημερινά τον καλύτερο εαυτό μας και να αποδεικνύουμε ότι είμαστε εδώ, ισχυρότεροι, σοφότεροι, πιο έτοιμοι από ποτέ για μεγάλες πρωτοβουλίες και μεγάλες προσπάθειες.
 
Αυτή είναι απαίτηση των καιρών, η απαίτηση του μέλλοντος του ποδοσφαίρου. Είναι δική σας απαίτηση.   Αυτή την απαίτηση υπηρετώ σταθερά και η φιλοδοξία μου είναι μία και μόνη. Να σας εκπροσωπώ αποτελεσματικά εκεί που λαμβάνονται όλες οι κρίσιμες αποφάσεις και να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε όλες οι Ενώσεις μας να πετύχουν στους στόχους τους και στην αποστολή τους. Έτσι αντιλαμβάνομαι την αποστολή που μου έχετε αναθέσει και νιώθω καθημερινά την ευθύνη αυτής της αποστολής. Όπως νιώθω και τη δική σας εμπιστοσύνη.
 
Με τη συνεργασία που έχουμε επιτύχει και με το βλέμμα προσηλωμένο στο καλύτερο αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Το καλύτερο ποδόσφαιρο είναι ένας απόλυτα ρεαλιστικός και εφικτός στόχος. Είναι στο χέρι μας. Είμαστε πολλοί αυτοί που το ονειρευόμαστε και είμαστε πολλοί αυτοί που θέλουμε να γίνει πραγματικότητα. Και για τους πολλούς, όλα είναι δυνατά.
Όπως όλα είναι δυνατά, και κλείνω με αυτό, όλα είναι δυνατά για την Εθνική μας ομάδα. Θα κυνηγήσουμε μέχρι τέλους το όνειρο. Νιώθοντας όλη την Ελλάδα, όλους τους Έλληνες όπου γης, κοντά μας πάμε για το καλύτερο!
 
Όλοι δίπλα στην Εθνική!
Όλοι με τα χρώματα της σημαίας μας!
Τα καλύτερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μπροστά»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου